Pri Kábule sa zrútilo lietadlo. Podľa Talibanu patrí americkej armáde

27.01.2020 Celý región

Kábul 27. januára (TASR) - Americká armáda oznámila, že vyšetruje správy o leteckej havárii, ku ktorej došlo v pondelok v oblasti kontrolovanej radikálnym hnutím Taliban na východe Afganistanu.

Podľa hovorkyne Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) Beth Riordanovej je stále nejasné, koho lietadlo figuruje v tomto incidente. Riordanová odmietla bezprostredne komentovať ďalšie podrobnosti.

Ako však informovala tlačová agentúra AP, zábery zverejnené na sociálnych sieťach z údajného miesta havárie ukazujú, že by mohlo ísť o zvyšky lietadla Bombardier E-11A, ktoré armáda USA používa na elektronický prieskum územia Afganistanu.

Podľa novinára napojeného na Taliban patrí havarované lietadlo americkej armáde, píše AP. Daný zdroj ďalej uviedol, že lietadlo je výrazne poškodené.

Hovorca Talibanu vyhlásil, že v provincii Ghazní sa zrútilo lietadlo amerických vzdušných síl, pričom zahynulo "množstvo" amerických vojakov. Hovorca tvrdí, že miesto havárie sa nachádza zhruba desať kilometrov od vojenskej základne USA.

Podľa miestnych úradov sa v provincii Ghazní zrútilo dopravné lietadlo štátnej spoločnosti Ariana Afghan Airlines. Jej generálny riaditeľ však túto informáciu následne poprel s tým, že všetky vypravené pondelkové lety týchto aerolínií sú v poriadku.

Protichodné tvrdenia sa týkajú aj počtu osôb na palube či príčiny havárie. Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News mohlo byť na palube lietadla 110 ľudí. Tlačová agentúra TASS uvádza, že lietadlo smerovalo z mesta Herát do metropoly Kábul. Iné správy naznačujú, že lietadlo malo namierené do indického Naí Dillí.

Hovorca provincie Ghazní vyhlásil, že lietadlo sa zrútilo približne o 13.10. h miestneho času (09.30 h SEČ), zhruba 130 kilometrov juhozápadne od Kábulu.

Hornatá provincia Ghazní sa nachádza na úpätí pohoria Hindúkuš a v zimnom období tam panujú veľmi nehostinné podmienky. Taliban momentálne ovláda približne polovicu územia tejto provincie.

Posledná veľká havária komerčného lietadla sa v Afganistane stala v roku 2005.

Pri Kábule sa zrútilo dopravné lietadlo, na palube bolo 110 osôb


Na východe Afganistanu sa v pondelok zrútilo dopravné lietadlo. Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News mohlo byť na palube lietadla 110 ľudí.

Incident sa stal v provincii Ghazní, juhozápadne od hlavného mesta Kábul, informovala stanica BBC s odvolaním sa na miestne úrady.

Lietadlo sa zrútilo zrejme pre technické problémy a po páde ho zachvátili plamene. Stroj podľa prvotných údajov patril štátnej leteckej spoločnosti Ariana Afghan Airlines, jej generálny riaditeľ to však následne na sociálnej sieti Facebook poprel.

Tlačová agentúra TASS uvádza, že lietadlo smerovalo z mesta Herát do metropoly Kábul. Iné správy naznačujú, že lietadlo malo namierené do indického hlavného mesta Naí Dillí.

Úrady bezprostredne neposkytli údaje o prípadných obetiach. Lokalita, v ktorej prišlo k incidentu, spadá do oblasti kontrolovanej fundamentalistickým islamským hnutím Taliban. Lietadlo sa zrútilo približne o 13.00 h miestneho času (09.30 h SEČ). Príčina havárie nie je zatiaľ známa.

"Náš tím sa usiluje dostať do danej oblasti, tá je však odľahlá a naše bezpečnostné sily do nej nemajú prístup," uviedol hovorca guvernéra provincie Ghazní, ktorý dodal, že išlo o "boeing patriaci spoločnosti Ariana Afghan Airlines".
 

Vyberte región

mark